Для молодих матусь Новини

Риба в раціоні зробить дитину розумнішою

Успішність дитини в школі багато в чому залежить від того, чим її годували з малечі та годують зараз. До такого висновку прийшли вчені-медики Оксфордського університету, провівши спеціальне дослідження.

За результатами аналізів крові, взятих у 500 дітей у віці від 7 до 9 років, вчені встановили, що достатній вміст ненасиченої жирної кислоти «омега-3», значно покращує здатність дітей концентрувати увагу і освоювати знання.

Результати цього дослідження були опубліковані в журналі PLOS One. Дані дослідження свідчать, що діти, які мають високий рівень вмісту «омега 3» в крові, особливо – його форми, що носить назву «докозагексаеновая кислота» (DHA), краще читають, краще запам’ятовують інформацію і мають значно менше поведінкових проблем, ніж ті, у яких цей рівень нижче норми.

Ненасичені жирні кислоти «омега-3»відіграють дуже важливу роль в структурі мозку, в його когнітивному функціонуванні, а також – в запобіганні захворювань серця і в формуванні імунної системи.

Значна кількість цієї кислоти міститься в жирних сортах риби, таких, як, наприклад, сардини, скумбрія, лосось і тунець, а також – в волоських горіхах і лляній олії.

Аналізи крові, взяті у приблизно 500-т школярів Великобританії показали, що діти в середньому приймають нижче мінімальної рекомендованої дози цієї, такої необхідної людському організму, докозагексаєнової кислоти. Середній рівень ненасиченої жирної кислоти «омега-3» у них в крові становить 2,4 відсотка, При цьому для дорослих її мінімальний рівень, який підтримує нормальну життєдіяльність серця, становить 4 відсотки.

Вчені з’ясували, що дев’ять з десяти дітей їдять рибу рідше двох разів на тиждень, а один з десяти – взагалі рибу не їсть.

Вчені рекомендують включити рибу жирних сортів в дієту і вживати її хоча б два рази на тиждень.

Алекс Річардсон, один з авторів даного дослідження, підкреслює, що багатьом, якщо не більшості дітей в Великобританії, бракує цього цінного речовини. Особливо – тих його складових, які представляють собою довгі ланцюжки вуглецевих атомів (а взагалі до групи жирних кислот «омега-3» прийнято відносити одинадцять поліненасичених жирних кислот). У той час, як саме вони відповідальні за нормальну життєдіяльність мозку, серця і імунної системи.

– Нас це дуже турбує, – каже дослідник Алекс Річардсон, – тому що низький рівень докозагексаєнової кислоти в крові школярів часто призводить до ускладнень в навчанні і проблем в поведінці.

Інше дослідження, в області неврології, показало, що недолік кислот групи «омега-3» в дієті людей похилого віку може спровокувати скорочення обсягу мозку. Що, в свою чергу, веде до прискореного старіння мозку і ослаблення його когнітивного функціонування, зокрема – до зниження зорової пам’яті, втрати здатності приймати рішення, займатися кількома питаннями одночасно, а також – здатності до абстрактного мислення.

Пыдготовлено
ЦГЗ МОЗ України

Реєстрація на новини

Бажаєте отримувати корисну та цікаву інформацію вчасно?
Підпишись на новини від Зростай малюк




Реєстрація мам

Вітаємо, незабаром Ви станете мамою!
Бажаємо, щоб вагітність була легкою, а час очікування маляти – насичений радісними подіями та сюрпризами.
Після проходження реєстрації на нашому сайті, скористуйтесь можливістю взяти участь у розіграші та отримати приємні подарунки від наших спонсорів проекту ЗРОСТАЙ МАЛЮК.
Подробиці на перших сторінках Вашої Обмінної карти.




*Планова дата пологів:

*Поля, відмічені зірочкою, обов´язкові для заповнення.
Реєструючись, ви підтверджуєте, що є Громадянином України, не перебуваєте на території будь-якої з країн Європейського Союзу, даєте згоду на використання, обробку і зберігання наданих вами під час реєстрації персональних даних відповідно до сформульованої мети та/або на отримання в майбутньому інформації та/або заохочень від громадської організації соціальних інформаційних ініціатив “ПРОСВІТА” та його партнерів.