Вагітність Для молодих матусь Новини Обране

Чи бувають вітаміни зайвими?

Існує думка, що вітаміни – то така нешкідлива річ, яку можна приймати будь коли і у будь якій кількості. Але нам відомо, що наряду з авітомінозами та гіповітамінозами, що пов’язані з недостатністю вітамінів, також можуть розвиватись патологічні стани, що викликані надлишком вітамінів – гіпервітамінози. Тому варто з обережністю відноситись до споживання вітамінів та добавок і не приймати їх без прямих показань.

Головні правила здорової вагітності

Полівітаміни

Адекватне харчування під час вагітності та лактації забезпечує надходження до організму достатньої кількості вітамінів та поживних речовин.

Внаслідок існування заперечливих думок, необмежене вживання полівітамінів під час вагітності не рекомендується, якщо не доведена їх очевидна необхідність.

Деякі вітаміни, як А, Д, B12,можуть накопичуватись в організмі та стати токсичними у великих дозах.

Несприятливий вплив прийому полівітамінних добавок:

  • Погане засвоєння
  • Токсичність
  • Дисбаланс поживних речовин
  • Необґрунтовані витрати
  • Тривала залежність

Також при виборі полівітамінів слід пам’ятати, що взаємодія між вітамінами може впливати не тільки на ефективність препарату, а й на його безпеку. Наприклад, відомо, що вітамін В12 може посилити алергічну реакцію на вітамін В1. У вітамінно-мінеральних комплексах 10-30% вітаміну B12 перетворюється в неактивні метаболіти. Цей процес викликають залізо, мідь, аскорбінова кислота і вітамін В1, що входять до складу препаратів. А іон кобальту в молекулі В12 сприяє руйнуванню вітаміну В1 та В12.

Підготовлено
ЦГЗ МОЗ України10

Реєстрація на новини

Бажаєте отримувати корисну та цікаву інформацію вчасно?
Підпишись на новини від Зростай малюк




Реєстрація мам

Вітаємо, незабаром Ви станете мамою!
Бажаємо, щоб вагітність була легкою, а час очікування маляти – насичений радісними подіями та сюрпризами.
Після проходження реєстрації на нашому сайті, скористуйтесь можливістю взяти участь у розіграші та отримати приємні подарунки від наших спонсорів проекту ЗРОСТАЙ МАЛЮК.
Подробиці на перших сторінках Вашої Обмінної карти.




*Планова дата пологів:

*Поля, відмічені зірочкою, обов´язкові для заповнення.
Реєструючись, ви підтверджуєте, що є Громадянином України, не перебуваєте на території будь-якої з країн Європейського Союзу, даєте згоду на використання, обробку і зберігання наданих вами під час реєстрації персональних даних відповідно до сформульованої мети та/або на отримання в майбутньому інформації та/або заохочень від громадської організації соціальних інформаційних ініціатив “ПРОСВІТА” та його партнерів.