Вагітність Новини Обране

Що варто знати про залізо для здорової вагітності?

За оцінками експертів ВООЗ, понад 30% жінок репродуктивного віку у світі живуть з анемією. Передбачається, що принаймні половина цих випадків зумовлена дефіцитом заліза.

На сьогодні дефіцит заліза залишається найбільш поширеним порушенням забезпечення мінеральними речовинами та виявляється у 30-40% дітей дошкільного віку та у вагітних жінок у розвинених країнах. Харчовий дефіцит заліза є найпоширенішим розладом, який виявляється у понад 2 млрд людей в ​​усьому світі, згідно за даними ВООЗ, а глобальна поширеність анемії становить 14%. Водночас ЗДА у вагітних має поширеність до 17,4% у промислово розвинених країнах, тоді як у слаборозвинених вона наближається до 60%.

На території пострадянських країн серед осіб молодого віку латентний дефіцит заліза або ЗДА мають до 50%, а серед жінок дітородного віку дефіцит заліза відзначається у майже 30%.

Тому дуже важливо своєчасно звернутись до лікаря з метою виявлення ЗДА, щоб уникнути негативних впливів на розвиток плода. ЗДА у жінок має серйозні наслідки для здоров’я майбутньої дитини, оскільки призводить до багатьох акушерських та перинатальних ускладнень. ЗДА та дефіцит заліза у вагітних пов’язані з підвищеними ризиками розвитку прееклампсії, низькою масою тіла новонародженого, недоношеністю, перинатальною смертністю, затримкою росту плода й незворотним порушенням психомоторного та когнітивного розвитку немовлят, виникненням специфічних порушень поведінки, короткотривалої пам’яті.

Якщо у вагітної спостерігається ЗДА, то лікування відбувається за допомогою залізовмісних препаратів. Водночас, повноцінний раціон може запобігти розвитку анемії.

Клінічні симптоми та ознаки залізодефіцитної анемії у вагітних, як правило неспецифічні, якщо анемія не тяжка. Найбільш поширений симптом – втома.

Пацієнти можуть скаржитися на блідість, слабкість, головний біль, серцебиття, запаморочення, задишку і дратівливість. Рідко відмічається спотворений апетит, що проявляється потягом до споживання неїстівного, такого як лід, крейда, земля тощо. Залізодефіцитна анемія також може погіршувати регуляцію температури і через це вагітні жінки можуть мати температуру нижчу ніж зазвичай.

Чи бувають вітаміни зайвими?

Оскільки залізо є важливим елементом у всіх клітинах, то симптоми дефіциту заліза можуть проявлятися навіть без анемії. Вони включають: втому, дратівливість, знижену концентрацію і випадіння волосся.

12 правил здорового харчування для вагітних

Поширеність ЗДА серед вагітних має розцінюватися як невиявлена хронічна й поступово прогресуюча ­патологія, ­незважаючи на попередження та рекомендації ВООЗ. Тому необхідно проведення профілактичних заходів у жінок репродуктивного віку в Україні.

Реєстрація на новини

Бажаєте отримувати корисну та цікаву інформацію вчасно?
Підпишись на новини від Зростай малюк




Реєстрація мам

Вітаємо, незабаром Ви станете мамою!
Бажаємо, щоб вагітність була легкою, а час очікування маляти – насичений радісними подіями та сюрпризами.
Після проходження реєстрації на нашому сайті, скористуйтесь можливістю взяти участь у розіграші та отримати приємні подарунки від наших спонсорів проекту ЗРОСТАЙ МАЛЮК.
Подробиці на перших сторінках Вашої Обмінної карти.




*Планова дата пологів:

*Поля, відмічені зірочкою, обов´язкові для заповнення.
Реєструючись, ви підтверджуєте, що є Громадянином України, не перебуваєте на території будь-якої з країн Європейського Союзу, даєте згоду на використання, обробку і зберігання наданих вами під час реєстрації персональних даних відповідно до сформульованої мети та/або на отримання в майбутньому інформації та/або заохочень від громадської організації соціальних інформаційних ініціатив “ПРОСВІТА” та його партнерів.