Вагітність Новини Статті

Залізо для вагітних: що корисно та що не корисно

За умов нормального перебігу вагітності плід повинен протягом всього періоду отримати приблизно 1220 мг заліза. Така кількість необхідна не лише для повноцінного розвитку плоду, але й для формування у немовляти депо заліза, яке він буде використовувати після народження. За плацентарної дисфункції, передчасних пологів, у разі затримки внутрішньоутробного росту з різних причин, за багатоплідної вагітності депо заліза формується недостатньо.

Що варто знати про залізо для здорової вагітності?

Навіть у доношених здорових немовлят до 4-6 міс воно вичерпується. При дефіциті депо заліза у матері це відбувається набагато раніше – вже на 2-му місяці життя, маніфес­туючи виразною ЗДА.

Факторами, які не дозволяють компенсувати нестачу заліза у немовлят, є менша площа всмоктування, недостатня функціональна тонкої кишки. Надзвичайне значення для підтримання рівня заліза має грудне вигодовування завдяки лактоферину – ​білку, що підвищує біодоступність заліза, захищає його від утилізації флорою кишечника протягом періоду колонізації.

Чи бувають вітаміни зайвими?

Збагачена залізом дієта здатна профілактувати розвиток дефіциту заліза, але у разі ЗДА потрібно лікування препаратами заліза в високих дозах.

Що варто знати:

  • Жінки з достатніми запасами заліза в організмі не потребують додаткового призначення заліза.
  • Лише біля 5-20% заліза, яке вживається з їжею, засвоюється. Не все залізо однаково доступне.
  • Залізо входить до складу гему (червоний пігменту риб та тварин) – засвоюється на 20-30%.
  • «Негемоване» залізо, яке містися у рослинних продуктах, молоці, яйцях, засвоюється гірше – 2-7%.
  • Вітамін С, тваринний білок та деякі органічні кислоти покращують засвоєння «негемованого» заліза.
  • Дані відносно призначення препаратів заліза всім вагітним (30 мг на день) не мають достатньої доказової бази.
  • Потреба у залізі під час лактації не перевищує таку під час вагітності.
  • Вміст заліза у грудному молоці не залежить від вмісту заліза у раціоні матері.
  • Добавки заліза та фолатів після першого триместру не мають суттєвого впливу на перебіг вагітності, пологів та стан плода.
  • Якщо є ознаки істинного дефіциту заліза, показана терапія препаратами заліза.
  • Залізо засвоюється на 45% краще, якщо приймати його окремо від кальцію Одночасний прийом кальцію та заліза призводить до того, що кальцій і залізо, потрапляючи в організм одночасно, конкурують за засвоєння.
  • Вітамін А сприяє засвоєнню заліза. Рівень гемоглобіну при спільному прийомі заліза і вітаміну А вище, ніж при прийомі тільки заліза.
  • Залізо та кальцій конкурують за засвоєння з цинком, що також є одним з найважливіших мікронутрієнтів. Тому цинк варто приймати окремо від заліза та кальцію.
  • Залізо та кальцій погіршують засвоєння марганцю, тому варто замислитись, чи має сенс приймати полівітамінні препарати з мінеральними речовинами?

Підготовлено
ЦГЗ МОЗ України

Реєстрація на новини

Бажаєте отримувати корисну та цікаву інформацію вчасно?
Підпишись на новини від Зростай малюк




Реєстрація мам

Вітаємо, незабаром Ви станете мамою!
Бажаємо, щоб вагітність була легкою, а час очікування маляти – насичений радісними подіями та сюрпризами.
Після проходження реєстрації на нашому сайті, скористуйтесь можливістю взяти участь у розіграші та отримати приємні подарунки від наших спонсорів проекту ЗРОСТАЙ МАЛЮК.
Подробиці на перших сторінках Вашої Обмінної карти.




*Планова дата пологів:

*Поля, відмічені зірочкою, обов´язкові для заповнення.
Реєструючись, ви підтверджуєте, що є Громадянином України, не перебуваєте на території будь-якої з країн Європейського Союзу, даєте згоду на використання, обробку і зберігання наданих вами під час реєстрації персональних даних відповідно до сформульованої мети та/або на отримання в майбутньому інформації та/або заохочень від громадської організації соціальних інформаційних ініціатив “ПРОСВІТА” та його партнерів.