Новини Статті

Мамо, не кури! Про ризики куріння під час вагітності та після народження дитини?

Якщо ви жінка, готуєтеся до народження малюка або нещодавно народили, але при цьому курите, тоді ця інформація для вас. Повірте, дана стаття не має на меті вас залякати і показати, що «усе пропало», швидше, навпаки – давайте спробуємо розібратися у темі куріння, тверезо оцінити усі ризики та подумаємо, як зробити так, аби і вам, і вашому малюку було добре.

Як кинути курити? Поради фахівців

Для цього спробуємо відповісти на деякі питання.

  1. Як куріння впливає на здатність завагітніти?

Куріння впливає на статеву систему як жінки, так і чоловіка, і може призвести до проблем із вагітністю. Одна із рекомендацій, яку надають лікарі парам, що мають проблеми із зачаттям,  це кинути курити, якщо хтось із подружжя курить. Окрім того, куріння може провокувати ранню менопаузу, а також розвиток раку шийки матки та піхви у жінок, проблеми з ерекцією та якістю сперми у чоловіків.

  1. Як куріння впливає на майбутніх маму та дитину?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, тютюновий дим містить близько 7 000 хімічних сполук, з яких 250 є токсичними, а 69 можуть викликати патологію. Коли вагітна жінка робить затяжку, увесь цей «букет» потрапляє до її організму і викликає низку змін та реакцій різних систем і органів: підвищується серцебиття та тиск, викликає подразнення горла, трахей та легень, пригнічує роботу травної та видільної систем тощо. Також після куріння зростає рівень чадного газу, який витісняє кисень та провокує «кисневе голодання», можуть виникати мутації в клітинах і т.д. Однак, найнебезпечніше у цьому те, що організм ще ненародженої дитини, який тільки формується, також отримує дози цих шкідливих речовин та нікотину через плаценту. Окрім того, дитина зазнає нестачу кисню та поживних речовин, що може призвести до таких наслідків, як:

  • передчасні пологи та мертвонародження;
  • затримка у розвитку плоду та менша маса тіла;
  • вроджені вади розвитку;
  • пошкодження легень та серцево-судинної системи у дитини тощо.

Тут варто окремо наголосити на тому, що перехід на «легкі» сигарети, електронні сигарети або системи для нагрівання тютюну (iQOS/ glo) не дозволяє уникнути ризиків. Курити ці вироби також шкідливо і ризиковано як для матері, так і для майбутньої дитини.

Також не варто бавитися «епізодичним курінням», тобто курити час від часу, а також курити «всього одну сигарету». Доведено, що нікотин та хімічні сполуки, які містяться навіть у одній сигареті, можуть провокувати незворотні зміни в організмі.

  1. Чому не варто курити/ повертатися до куріння після народження дитини?

Навіть після того, як ви народили, організм дитини є дуже сприйнятливим до шкідливих речовин, які виділяються з тютюновим димом. Варто подивитися на ситуацію з двох аспектів.

Перший аспект полягає в тому, що ваша дитина змушена дихати тютюновим димом. Навіть якщо ви виходите покурити на балкон або на вулицю, частково цей дим лишається з вами. Сьогодні все більше говорять про так званий третинний тютюновий дим – часточки і сполуки, що містять багато небезпечних хімікатів і канцерогенів, які осідають на волоссі, одязі, меблях та інших речах і можуть лишатися там надовго – тижні і місяці – і їх дуже важко позбутися. Є дослідження, які говорять про негативний вплив третинного диму на здоров’я, насамперед, дитяче. Вплив компонентів теоретичного диму, наприклад, метаболітів нікотину, акролеїну, які виявляються в дитячому організмі в набагато більших концентраціях, ніж у дорослих, підвищують ризик розвитку різних захворювань у дітей від 1 до 6 років. Крім того, третинний тютюновий дим може пошкоджувати ДНК та  викликати генетичні мутації, що призводять до розвитку злоякісних новоутворень.

Окрім того, тютюновий дим може провокувати:

  • синдром ранньої дитячої смертності (смерть дитини під час першого року життя, що виникає раптово, як правило, під час сну);
  • запалення середнього вуха;
  • захворювання легеневої системи, зокрема, розвиток астми;
  • алергії, ослаблення імунітету;
  • розвиток ожиріння та діабету у дітей;
  • затримки розвитку тощо.

Всі ці проблеми можуть виникати не лише через те, що курить мама, але також і батько.

Другий аспект стосується грудного вигодовування. Усі ми пам’ятаємо про те, що виключно грудне вигодовування рекомендовано протягом щонайменше протягом перших півроку життя дитини, але й надалі продовжувати його разом з підгодовуванням до двох років і довше. Так от, якщо жінка курить в період, коли годує дитину грудьми, це може провокувати певні проблеми.  По-перше, нікотин погіршує лактацію, а саме, сповільнює виділення молока та зменшує його обсяги. По-друге, у молоці жінки, яка курить, концентрація вітаміну С нижча, а відтак, таке молоко менш корисне для дитини.

Як кинути курити? Поради фахівців

По-третє, разом із молоком до організму дитини надходить нікотин та шкідливі речовини, отримані організмом жінки під час куріння, а це, окрім негативного впливу на органи та системи дитячого організму, може провокувати кишкові кольки, погіршувати збільшення маси тіла та робити дитину більш дратівливою.

Підготовлено ЦГЗ МОЗ України

Реєстрація на новини

Бажаєте отримувати корисну та цікаву інформацію вчасно?
Підпишись на новини від Зростай малюк




Реєстрація мам

Вітаємо, незабаром Ви станете мамою!
Бажаємо, щоб вагітність була легкою, а час очікування маляти – насичений радісними подіями та сюрпризами.
Після проходження реєстрації на нашому сайті, скористуйтесь можливістю взяти участь у розіграші та отримати приємні подарунки від наших спонсорів проекту ЗРОСТАЙ МАЛЮК.
Подробиці на перших сторінках Вашої Обмінної карти.




*Планова дата пологів:

*Поля, відмічені зірочкою, обов´язкові для заповнення.
Реєструючись, ви підтверджуєте, що є Громадянином України, не перебуваєте на території будь-якої з країн Європейського Союзу, даєте згоду на використання, обробку і зберігання наданих вами під час реєстрації персональних даних відповідно до сформульованої мети та/або на отримання в майбутньому інформації та/або заохочень від громадської організації соціальних інформаційних ініціатив “ПРОСВІТА” та його партнерів.