Новини

Як кинути курити? Поради фахівців

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, тютюновий дим містить близько 7 000 хімічних сполук, з яких 250 є токсичними, а 69 можуть викликати патологію. Коли вагітна жінка робить затяжку, увесь цей «букет» потрапляє до її організму і викликає низку змін та реакцій різних систем і органів: підвищується серцебиття та тиск, викликає подразнення горла, трахей та легень, пригнічує роботу травної та видільної систем тощо. Також після куріння зростає рівень чадного газу, який витісняє кисень та провокує «кисневе голодання», можуть виникати мутації в клітинах і т.д. Однак, найнебезпечніше у цьому те, що організм ще ненародженої дитини, який тільки формується, також отримує дози цих шкідливих речовин та нікотину через плаценту. Окрім того, дитина зазнає нестачу кисню та поживних речовин, що може призвести до тяжких наслідків.

Мамо, не кури! Про ризики куріння під час вагітності та після народження дитини?

Що ж робити?

Тут хочемо дати вам декілька рекомендацій.

По-перше, найкраще кинути курити ще на етапі, коли ви плануєте вагітність. Якщо ви вже завагітніли, кидайте курити якнайшвидше. За даними міжнародних досліджень, ризики для майбутньої дитини зменшуються, якщо жінка відмовляється від куріння до 15 тижня вагітності. Відмова ж від куріння до третього триместру (до 28 тижня) може допомогти уникнути проблем із вагою. Однак, ще раз наголошуємо, що чим раніше ви кините курити, тим краще і для вашого малюка, і для вас! Це стосується і жінок, які перебувають на етапі грудного вигодовування. Також пам’ятайте про те, що якщо вам вдалося кинути курити до або під час вагітності, у жодному разі не повертайтеся до куріння після народження малюка. Так, у вас буде багато клопотів, пов’язаних зі зміною свого стилю життя та доглядом за дитиною, деякі жінки можуть перебувати у стресі або депресії після народження дитини (до речі, це привід звернутися по допомогу лікаря), однак все це цілком нормально та природньо. Єдине – стресові ситуації можуть провокувати вас повернутися до вашої залежності, однак не проявляйте слабкість. Якщо ви кинули, нехай це буде назавжди.

По-друге, кинути курити маєте не лише ви, але й ваш чоловік, якщо він також курить. Пам’ятайте про шкоду від пасивного куріння, а також про те, що разом кидати курити і веселіше, і легше. Якщо ви живете з кимось із родичів, хто курить, спробуйте загітувати кинути курити і його або її. Якщо це складно, домовтеся бодай про певні правила. Наприклад, не курити у приміщенні, у вашій присутності і т.д.

По-третє, кинути курити може бути складно, але цілком реалістично. Головне, що ви маєте зробити, – поставити собі мету та розробити свій власний план відмови від куріння. По суті, ваша мета – це народження здорової дитини та збереження власного здоров’я. А от щодо плану, то тут варто трохи попрацювати. Насправді, розробка плану – важливий етап у процесі відмови від куріння, оскільки від того, наскільки якісно та детально ви розробите свій план, може залежати ваш успіх. Отже, на що варто звернути увагу.

  1. Встановіть конкретну дату, коли ви точно кинете курите. Варіанти як-то «наступного тижня» чи «після свят» не працюють. Ви маєте вибрати і зафіксувати конкретний день – чим швидше, тим краще, але з розрахунком, щоб ви встигли підготуватися до нього.
  2. Позбавтеся усіх речей, які нагадують або асоціюються у вас з курінням – викиньте з дому, машини, робочого місця пачки сигарет, попільнички, запальнички і т.д., щоб вони не спокушали вас знову закурити.
  3. Подумайте про те, що провокує вас курити та в яких ситуаціях ви зазвичай курите. Можете виписати їх на окремому листочку. А тепер подумайте про те, як цих спокус та ситуацій уникати або чим в кожному конкретному випадку замінити сигарету. Наприклад, ви звикли курити з подругою. Спробуйте домовитися з нею про те, що у вашій присутності вона не куритиме або тимчасово обмежте ваші з нею зустрічі. Або ви курите, коли вам нудно. Подумайте про якесь цікаве для себе заняття на цей час – почитати книжку чи зробити легкі фізичні вправи. Або ви курите, коли говорите по телефону. Спробуйте замість сигарети взяти у руки олівець, кульку тощо, щоб чимось їх зайняти. Таких ситуацій може бути безліч і для кожного вони свої. Просто продумайте їх для себе та розробіть стратегію їх уникнення чи подолання.
  4. Подумайте про заохочення, які можуть стати додатковими бонусами для вас на шляху відмови від куріння. Наприклад, потіште себе чимось приємним після дня/ тижня/ місяця відмови від тютюну. Сходіть у кіно чи театр, з’їжте щось смачненьке, купіть собі сережки, на які давно задивлялися, придбайте щось для малюка і т.д. Тут може спрацювати виключно ваша фантазія. До речі, деякі люди, коли відмовляються від куріння, рахують зощаджені на сигаретах гроші та придумують, куди і на що їх можна витратити. Зрештою, а чому б не на якусь приємність для себе?
  5. Подумайте про те, як боротися із сильним бажанням закурити. У людей із середнім та високим рівнем нікотинової залежності може виникати так званий синдром відміни, або простими словами – нікотинова ломка. Бажання закурити може бути досить сильним, однак, як правило, воно виникає хвилеподібно та триває всього декілька хвилин. Ваша задача цих декілька хвилин протриматися і не зірватися. Отже, продумайте власну стратегію, як пережити цей період. Наприклад, відволіктися на щось – подивитися цікаве відео, з’їсти яблуко, випити невеликими ковтками води, або зробити дихальні вправи, подзвонити подрузі тощо.

 

Якщо вам дуже складно пережити синдром відміни, можливо, варто подумати про медикаментозну підтримку. Під час вагітності та грудного вигодовування рекомендують використовувати нікотин-замісні препарати (пластирі, жувальні гумки, льодяники або спреї, які містять нікотин у медичних дозах та можуть допомогти організму впоратися із сильним бажанням закурити). У періоди вагітності та грудного вигодовування найкраще застосовувати жувальні гумки, спреї або льодяники, оскільки вони доставляють нікотин до організму разово у момент застосування. Якщо ви з тих чи інших причин не можете застосовувати ці препарати (наприклад, вас нудить), можна спробувати нікотинові пластири, особливість яких полягає в тому, що вони підтримують перманентне надходження невеликих доз нікотину до організму. Однак у цьому випадку не використовуйте пластир цілодобово (на 24 год) та намагайтеся не носити його понад 16 год на добу. Обов’язково знімайте пластир перед тим, як лягаєте спати. Важливо! Перед використанням будь-яких препаратів проконсультуйтеся з вашим лікарем та переконайтеся в тому, що ви правильно зрозуміли схему використання препарату та дозування.

Після того, як ви продумаєте усі вищеописані кроки, можна вважати, що ваш план відмови від куріння готовий до практичного застосування і ви можете сміливо кидати у встановлену дату. Більше інформації про те, як успішно кинути курити, можна знайти на сайті www.stopsmoking.org.ua.

Якщо відмовитися від тютюну з першого разу не вдалося, не варто сприймати це як трагедію. Проаналізуйте, чому ви зірвалися, та врахуйте це при наступній спробі відмови. Пам’ятайте про те, що кинути курити може бути непросто, однак, відмова від куріння – один із важливих кроків для захисту вашого здоров’я та здоров’я вашого малюка.

До речі, 31 травня світова спільнота відзначає Всесвітній день без тютюну. Це може стати непоганим приводом для того, аби нарешті кинути курити.

Підготовлено ЦГЗ МОЗ України

Реєстрація на новини

Бажаєте отримувати корисну та цікаву інформацію вчасно?
Підпишись на новини від Зростай малюк




Реєстрація мам

Вітаємо, незабаром Ви станете мамою!
Бажаємо, щоб вагітність була легкою, а час очікування маляти – насичений радісними подіями та сюрпризами.
Після проходження реєстрації на нашому сайті, скористуйтесь можливістю взяти участь у розіграші та отримати приємні подарунки від наших спонсорів проекту ЗРОСТАЙ МАЛЮК.
Подробиці на перших сторінках Вашої Обмінної карти.




*Планова дата пологів:

*Поля, відмічені зірочкою, обов´язкові для заповнення.
Реєструючись, ви підтверджуєте, що є Громадянином України, не перебуваєте на території будь-якої з країн Європейського Союзу, даєте згоду на використання, обробку і зберігання наданих вами під час реєстрації персональних даних відповідно до сформульованої мети та/або на отримання в майбутньому інформації та/або заохочень від громадської організації соціальних інформаційних ініціатив “ПРОСВІТА” та його партнерів.